Europa riscă dezindustrializarea forțată: ce efecte are criza energetică, conform experților
Industriile europene, inclusiv feroaliaje, fabricile de îngrășăminte și produsele chimice de specialitate, se închid ca urmare a crizei energetice în curs. Este posibil ca anumite industrii să nu se mai întoarcă, chiar dacă criza energetică se atenuează.
Un mediu de reglementare din ce în ce mai strict este un alt motiv pentru dezindustrializarea în Europa. Uniunea Europeană sărbătorește în liniște o scădere consistentă a consumului de gaze și electricitate în acest an, pe fondul prețurilor record, a unei întreruperi a unei mari aprovizionări cu gaze rusești și a unei crize de lichidități pe piața energiei, scrie Oilprice.com.
Cu toate acestea, motivul sărbătoririi este îndoielnic: întreprinderile nu doar că își reduc consumul de energie și continuă să lucreze ca de obicei, ci închid fabricile, le reduc sau se mută. Europa ar putea fi pe cale de dezindustrializare.
Uniunea Europeană se îndreaptă către o recesiune – este destul de clar pentru oricine urmărește indicatorii. Ca referință, activitatea de producție din zona euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din mai 2020.
Ce efecte are criza energetică asupra industriilor
Indicele PMI al S&P Global a semnalat, de asemenea, o recesiune care se profilează, scăzând pe lună și fiind a patra citire lunară sub 50, un indiciu al unei contracții economice. De asemenea, conglomeratul german BASF a declarat luna trecută că își va reduce definitiv activitatea în țara sa de origine și se va extinde în China. Anunțul a servit ca o lovitură pentru un guvern care încearcă să jongleze cu penuria de energie, fără a prelungi viața centralelor nucleare.
„Piața europeană a produselor chimice a crescut doar slab de aproximativ un deceniu și creșterea semnificativă a prețurilor la gaze naturale și la energie electrică în cursul acestui an pune presiune asupra lanțurilor valorice chimice”, a declarat directorul executiv al BASF, Martin Brudermueller.
Cu toate acestea, merită remarcat faptul că criza energetică nu a fost singurul motiv pentru planurile BASF de a-și restrânge prezența acasă și de a crește în străinătate. Reglementarea UE din ce în ce mai strictă a fost, de asemenea, un factor din spatele acestei decizii, a spus Brudermueller.
De asemenea, alte industrii par să aibă probleme cu noile reglementări ale UE. Organismul comercial pentru industriile oțelului și aluminiului, care au suferit, de asemenea, în mod semnificativ din cauza inflației costurilor energetice, a propus recent ca UE să adopte o abordare graduală cu noul său mecanism de ajustare transfrontalieră, cunoscut și sub numele de taxa pe carbon la import.